You see fear is only holding us back

Minun käsi alkaa olemaan niin pitkälle parantunut, että tietokoneella pidempien tekstien kirjoittaminen ei ole enää kivuliasta tai vaikeaa, tai edes välttämättä typerää ylimääräistä rasitusta. Niin paljon kuin voisinkin kirjoitella meidän kuulumisia, joita ihan takuulla on tulossa, niin voisinkin aloittaa höpöttelemällä vähän valokuvaamisesta ja suhteestani koko hommaan.

Alkupohjustuksesti mulla on ollut jo pitkään kamalia kriisejä asian suhteen. Oma jälki ei miellytä, kiukuttaa, en osaa ja oon ihan huono ja miks mä edes teen tätä. Tähän eräs kaverini löi takaisin kysymyksen: ”miksi sä valokuvaat?”. Tämä pisti minut hiljaiseksi ja en vaan keksinyt vastausta. Miksi mä teen jotain mikä aiheuttaa mulle enemmän turhautumista ja pahaa mieltä, kuin hyviä asioita?

Tähän kohtaan haluan miettiä sitä mistä kaikki edes alkoi. Reilu kymmenisen vuotta sitten ostettiin perheelle yhteinen digipokkari. Tuolloin oli talossa vain kissoja, joten ne toimivat minulla paljon räpsimisen kohteina, ja pokkari kulki myös mukana kissanäyttelyreissuilla. Ollessani 12-vuotias meille tuli lapinkoira Joiku, josta tottakai halusin ottaa kuvia. Isäni on ollut aina jossain määrin intohimoinen valokuvaaja ja hänen päivittäessä kalustoaan parempaan, sain häneltä Canon EOS 350D -järkkärin. Sillä sitten räpsin menemään kuvia Joikusta ja kamera kulki melkein aina mukana. Tällöin otin kuvia ihan vaan omaksi ilokseni, dokumentoiden minun ja Joikun puuhasteluja ja reissuja. Välillä myös koiranäyttelyissä ja -tapahtumassa kuvaten virtuaalikenneleitäni ajatellen.

Vuosi 2011
Vuosi 2012

Tästä muutama vuosi eteenpäin, isäni päivitti kalustoaan ja jälleen, minä hurjan onnekkaana, sain tällä kertaa sain käsiini Canon EOS 40Dn. Tämän kanssa aloin entistä tiuhempaan tahtiin kiertämään erilaisia koiranäyttelyitä ja -tapahtumia. Mitään en mistään ymmärtänyt, mutta tykkäsin ottaa kuvia. Vuoden 2011 lopulla sain vihdoin kauan himoitsemani Canonin 70-200 4L -objektiivin, joka entisestään nosti intoani. Mulla oli pro-varusteet, nyt mikään ei voi pysäyttää mua. Paitsi oma osaamattomuuteni.

Vuosi 2012
Vuosi 2012
Vuosi 2013
Vuosi 2013
Vuosi 2013

Vuoden 2013 kesällä törmäsin ensikertaa Alicja Zmysłowskan ottamiin kuviin. ”Vau! Miten tollaisia kuvia otetaan? Mäkin haluun!”, oli ensimmäinen ajatukseni. Tällöin tajusin, että kuvia voi oikeasti jälkikäsitelläkkin, enemmän kuin sen maksimissaan käyrien säädön, pienen valkotasapainon korjaamisen verran. Ja että kamerassa on muitakin säätöjä kuin automaatti.

Vuosi 2013

Aloin opettelemaan, kikkailemaan, kokeilemaan ja opettelemaan vähän lisää. Vähän liiankin nopeasti päätin, etten enää tykkää 40Dstä ja päivitin rungon tuohon nykyiseen 7Dhen.

Vuosi 2013
Vuosi 2013
Vuosi 2014

Tästä melkein jo päästäänkin nykyiseen ongelmaan. Mulla on ollut jo vuosia epärealistinen ja naiivi intohimo olla hyvä, tosi hyvä, ainakin yksi parhaista. Haluan ottaa kuvia mitkä saa sosiaalisessa mediassa paljon tykkäyksiä. Eikun hetkonen… Mikä arvomittari se on paljonko kuva jossain Facebookissa saavuttaa tykkäyksiä? Tämä. Tämä on ollut yksi suurimpia kompastuskiviä joihin olen törmännyt. Mulla on taipumusta olla myös hirmuisen herkästi kateellinen. Toisen onnistumisesta on vaikea olla vilpittömän iloinen, voin sanoa että ”vautsi onnea!”, mutta samalla pään sisällä ruoskin itseäni siitä että ”munkin pitäisi miksen mäkin miten mä oon näin huono että annan jonkun muun menestyä itseni yläpuolelle”.

Vuosi 2015
Vuosi 2015
Vuosi 2015

Onko siis valokuvaaminen minun intohimoni lainkaan, vai onko se vaan väylä saada huomiota ja haaveilla menestyksestä? Tämäkään ei tietenkään ole suinkaan väheksyttävää, mutta haluanko rakentaa minun ja kameran välisen suhteen tälle pohjalle täysin? En. Haluan että taustalla on intohimoa valokuvata, halua kehittyä, haluan arvostaa ottamiani kuvia, haluan oppia hyväksymään epäonnistumiset, halua nauttia menestyksestä kun vihdoin saa luotua jotain, mikä miellyttää omaa silmää (huolimatta siitä että kuva keräsi kansainvälisessä koiravalokuvausryhmässä vain hikiset 8 tykkäystä). Halua olla valokuvaaja.

Vuosi 2015
Vuosi 2015
Vuosi 2016
Vuosi 2016
Vuosi 2016

Olen jo vähän liiankin pitkään tehnyt kuvia sillä ajatuksella, että ”voinko tehdä näin tai noin, mitähän ihmiset tosta miettii, onko tää nyt tarpeeksi näyttävä ja silmille hyppäävä kokonaisuus mikä saa ihmisen painamaan tykkää-nappia?”. En ole keskittynyt luomaan mun omaa tyyliä, vaan mun kuvien lähtökohtana on muiden kuvien matkiminen. Tässä kohtaa huomautan, että varsinaisestihan matkiminen ei kovin paha asia ole, monessa taiteenlajissa toimii kun poimitaan toisilta niitä omaan käteen sopivia ideoita ja toteutuksia. Eräs parhaimpia vinkkejä joita olen saanut on, että ”älä katso muiden kuvien verraten niitä omiisi, vaan poimi niistä kuvista ne parhaat jutut ja hyödynnä niitä omissasi”. Ihanteellista olisi oppia hyödyntämään äskeistä, kuitenkin luoden, ylläpitäen ja työstäen sitä omaa tyyliä. Haluan että mun kuvat on tunnistettavia, että niissä näkyy mun kädenjälki.

Vuosi 2016
Vuosi 2017
Vuosi 2017
Vuosi 2017
8

You may also like

8 kommenttia

 1. Todella paljon olet kehittynyt vuosien varrella 🙂 Upeita kuvia! Jos asuttaisiin vähän lähempänä toisiamme niin haluaisin että ottaisit Louhestakin kuvia 😀

  1. Vautsi, kiitos paljon! Toivottavasti törmäillään joskus ja pääsen kaunista Louhea kuvaamaan. ♥ 🙂

 2. Toi viimeinen kappale oli koskettava toiselle daideilijalle. 🙂 Tosin koskien lähinnä piirtämistä ja maalaamista, valokuvaaminen kun on ollut omien resurssien puitteissa taas pidemmän aikaa vain rakkaan arjen tallentamista ja siis ihan todella kunnianhimotonta touhua. Mutta halusin vain sanoa, että musta sulla ON tunnistettava jo. Varsinkin postauksen kuvissa vuodesta 2016- tunnistaisin noi sun ottamiksi missä vaan. Ja sun kuvat on oikeasti hienoja ja kehityskaari on ollut hienoa seurattavaa.

  Se on myös ihan totta, ettei joku somepöhinä kerro välttämättä kenenkään taidoista mitään. Jo esim. Facen fiidin algoritmi ja se, mitä siellä kellekin näkyy, on sellainen salatiedekompastuskivi. 😀

  1. Voi kiitos paljon! ♥ Joo alemmuuskompleksit, artblockit ja huonot fiilikset kyllä ovat takuulla osa itse kunkin taiteentekijän elämää. Hauska kuulla että minun kuvat on kuin ovatkin tunnistettavia, ehkä vielä jonain päivänä näen itsekkin sen minun oman tyylini. x)

 3. Musta ois pirun kiva nähä vielä sulta sellaisia tutorialeja että miten muokkaat kuvia 😀 Mä oon ite niiiiin huono siinä hommas et oksat pois!! Eniten mua nykyvalokuvissa häiritsee se, että kuvia muokataan ihan liikaa. Näkee selvästi että tässä kuvassa on photari käyny kuumana. Ja silti jengi hehkuttaa niitä et voi vitsi kun on upee kuva – no kai jos sen muokkaa uusiks. Sulla on ollut ja on edelleen tosi nättejä kuvia ja muokkauksia. Ois vaan kiva nähä mitä muokkaat ja miten muokkaat 😀

  1. Kiitos paljon! 🙂 Mä oon harkinnut, mutta en ole ainakaan vielä saanut aikaiseksi. Jotain speed-edit videota voisi kokeilla, jos mun tietokone kestää. 😀 Muutenhan tutoriaalit on vähän niin ja näin, koska valokuvat on niin erilaisia, ehkä toiseen sovi sama kuin toiseen kuvaan.

  1. Tuskin hävisi. Minulla vaan spämmääjä bottien takia menee kommentit hyväksynnän kautta, ja olen viettänyt taas hiljaiseloa blogin päivittämisen osalta, niin en ole huomannutkaan katsoa kommenttejakaan läpi.